Tuesday, July 25, 2006

 

Bamboe werkplaats

Prototype van magazineholder

Losse latjes bamboe bevestigen in de werkplaats

werkplaats op de eerste verdieping in een lege winkelruimte

Rebecca is afgelopen vrijdag bevallen van een dochter en is vanaf heden met zwangerschapsverlof. Haar oom neemt nu haar vertaalrol naar de ambachtlieden van haar over. Dit gaat vooral om de technische details van ons productieproces,. Een vertaler is voor ons erg prettig, zo niet noodzakelijk, omdat de technische details met handen en voeten en in ons karige Hindi toch vaak lastig zijn uit te leggen.

Omdat er op het moment een tekort aan bamboe is om alle prototype te maken zijn we samen met Ratan en Amrut naar de ‘Gamma’ van Ahmedabad gegaan. Deze ligt in het oude gedeelte van de stad. Nu hebben we extra bamboe voor de prototypes. De ongezaagde bamboe stokken zijn wel 10 meter lang en er is een grote variatie aan dikke en dunne bamboe te vinden. Voor het uitzoeken van de juiste diameter van de bamboe moeten we het hele terrein aflopen en steeds de diameter van de bamboe meten. De lange palen worden op maat gezaagd omdat ze anders niet in de werkplaats van Rebecca passen. Vanuit de ‘Gamma’ brengt een fietsriksja het naar de andere kant van de stad, waar de werkplaats zich bevindt.

Voor een aantal producten hebben we gebruik gemaakt van een buigtechniek voor bamboelatten. Om de ronding van de bamboe goed strak te krijgen is er een mal nodig van metaal. Hier moesten we een goede werktekening van 1 : 1 voor hebben. Het uitprinten van de werktekeningen, in de ‘Hi-tech computer zaak’ (zoals ze het noemen), ging niet vanzelf. Uiteindelijk hebben we de tekeningen geprint en kunnen de mallen worden gemaakt. Ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat, de afwerking van het product, met mal, zal een stuk beter zijn dan al het handwerk. Toch blijft het me verbazen wat er allemaal mogelijk is met alleen een sikkel, die alleen maar af en toe moet worden bijgeslepen.


Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?