Tuesday, July 11, 2006

 

Ahmedabad

Werkbespreking in de werkplaats met Rebecca in Ahmedabad

Gipsen beelden van Ghanesh voor een festival in September

Koe in onze straat


Omdat de werksituatie en materiaalvoorzieningen in Ahmedabad beter zijn, heeft Rebecca Reubens van CIBART (Centre for Indian Bamboo Resource and Development) ons naar Ahmedabad gehaald. Op 01 juli landen we in Ahmedabad waar we van het vliegveld worden opgepikt door Ratan. Ratan is één van de hoofdambachtslieden die we ook al eerder in Bagthan hebben ontmoet. Het is prettig dat hij nu ook in Ahmedabad is, zodat we van alles vanaf de tekentafel met hem kunnen bespreken.

We hebben nu vast internet en een prettige tafel om aan te werken. Omdat Rebecca zelf ook een ontwerper is, begrijpt ze beter waar wij behoefte aan hebben. De werkplaats is wel een stuk kleiner dan in Bagthan, maar in de fase waarin we nu zitten is dat nog niet echt belangrijk: voor de fabricage van prototypen is het goed geschikt. Naast de werkplaats zit een kleermaker die we ook kunnen inschakelen als we producten met textiel willen combineren. Ahmedabad is een echte textielstad dus er zijn erg veel textielwinkels, waar wij er samen met Sadhu Subhabrata een aantal van hebben bezocht. Sadhu is een vriend van Rebecca van the National Institute of Design (NID) in Ahmedabad en textielontwerper.

De hele opzet van de CFC is na ons gesprek met Rebecca die zelf ook voor INBAR ontwerpt een stuk duidelijker. Het belangrijkste is om vooral vrouwen in de bergachtige gebieden aan het werk te krijgen omdat er veel werkeloosheid is. En als juist de vrouwen werk hebben komt het geld dat ze verdienen bij het gezin terecht. Een belangrijk oriëntatiepunt van INBAR is daarnaast hun wil om duurzaam te produceren. Ze gebruiken dan ook het liefst milieu vriendelijke materialen. Dit wordt in het hele productieproces doorgevoerd: zo zijn ook de gebruikte lijmsoorten en de inkten voor het kleuren van de bamboe milieuvriendelijk.


Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?